Agyi köd ellen: a 6 legjobb étrend-kiegészítő

nutriti.hu
nutriti.hu

Táplálkozás és életmód magazin

TARTALOM

Az „agyi köd”, bár önmagában nem egészségügyi állapot, a tünetek egy csoportjára utal, mint például a memóriazavar, a koncentrálóképesség, az információfeldolgozás nehézségei, a fáradtság és a szétszórt gondolatok.

Általában bizonyos betegségekben szenvedőket érint, beleértve a fibromyalgiát, a Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladást, a krónikus fáradtság szindrómát, a depressziót, az autizmus spektrum zavart, a cöliákiát és a neuropszichiátriai rendellenességeket.

Számos tényező, köztük a hiányos vagy nem megfelelő tápanyag hozzájárulhat az agyi köd tüneteihez. Ezek gyakrabban fordulnak elő azoknál az embereknél, akiknél olyan betegségek vannak jelen, ahol az agyköd tünetként is jelentkezik.

Ha az agyi ködöt a vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok alacsony vagy hiányos szintje okozza, a pótlás hasznos lehet.

Ez a cikk 6 bizonyítékokon alapuló kiegészítőt tartalmaz, amelyek segíthetnek az agyköd leküzdésében.

1. D-vitamin

A D-vitamin egy zsírban oldódó tápanyag, amely az immunrendszer működéséhez, az agy egészségéhez szükséges.

Az alacsony vagy hiányos D-vitamin szint negatívan befolyásolhatja a kognitív egészséget, és hozzájárulhat az agyi köd tüneteihez.

A depressziós vagy depressziós tünetekben szenvedők gyakran tapasztalnak olyan agyi ködös tüneteket, mint például a gyenge koncentráció és memóriazavarok.

A depresszióban szenvedőknek nagyobb a valószínűsége annak, hogy számos tápanyagban, köztük a D-vitaminban hiányosak.

A D-vitamin-hiány a depressziós tünetek fokozott kockázatával jár. A kutatások azt sugallják, hogy a D-vitamin kiegészítők segíthetnek növelni a D-vitamin szintjét, és segíthetnek javítani a depressziós tüneteket, beleértve az agyködöt is.

Más tanulmányok azt mutatják, hogy a D-vitamin pótlása javíthatja az általános mentális egészséget – beleértve a hangulatot, a negatív gondolatokat, valamint a szorongás és depresszió tüneteit.

Ez arra utal, hogy a D-vitamin kiegészítése bizonyos mértékig enyhítheti az agyi ködöt.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy az alacsony D-vitamin szint összefüggésbe hozható az agyi köd tüneteivel. A táplálékkiegészítés egyes embereknél javíthatja a memóriát, a koncentrációt és a hangulatot, ami segíthet enyhíteni az agyködöt.

2. Omega-3

Az omega-3 zsírsavak jól ismertek lenyűgöző egészségügyi hatásaikról. A koncentrált omega-3-kiegészítők fogyasztása javíthatja az agy egészségét és javíthatja az agyi köd bizonyos tüneteit, beleértve a figyelem és a memória nehézségeit.

A tanulmányok azt mutatják, hogy az omega-3 zsírsavak eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA) kiegészítése javíthatja az agy egészségét, beleértve a memóriát, a figyelmet és a hangulatot.

Egy 176, alacsony omega-3 bevitelű felnőtt bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a napi 1,16 gramm DHA bevitele 6 hónapon keresztül az epizodikus és a munkamemória javulását eredményezte a placebóhoz képest.

Egy másik, 4 hónapon keresztül tartó tanulmány megállapította, hogy a napi 1,25 gramm vagy 2,5 gramm omega-3 zsírsavval történő kezelés csökkentette a magányos emberek memóriaromlását.

Az omega-3-kiegészítők javíthatják a depressziós tüneteket és javíthatják a hangulatot, ami segíthet csökkenteni az agyköd tüneteit.

Egy 26 tanulmány áttekintésén alapuló cikk arról ír, hogy a legalább 60 százalékos EPA-koncentrációjú omega-3-kiegészítők legalább napi 1 grammos adagolása segíthet a depressziós tünetek kezelésében.

Sőt, az omega-3-kiegészítők segíthetnek javítani a szorongásos tüneteken. Azok, akik szorongást tapasztalnak, az agyi köd tüneteiről számolhatnak be, mivel a szorongás negatívan befolyásolhatja a hangulatot, a koncentrációt és a memóriát.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy az omega-3-kiegészítők javíthatják a kognitív egészség bizonyos aspektusait, és így csökkenthetik az agyköd tüneteit.

3. Magnézium

A magnézium esszenciális ásványi anyag, amely olyan élelmiszerekben koncentrálódik, mint a bab, a magvak és a spenót. Számos alapvető testfunkcióhoz szükséges, mint például az enzimatikus reakciókhoz, az energiatermeléshez, az idegműködéshez és a vérnyomás szabályozásához.

Sok ember nem jut elegendő magnéziumhoz az étrendben, ami negatívan befolyásolhatja az agy egészségét, és olyan agyi ködös tünetekhez vezethet, mint például a koncentrációs nehézség.

Az alacsony magnéziumszint gyakori a stresszeseknél, és még növelheti is a stresszre való hajlamot.

A stressz memóriazavart, gyenge koncentrációt és szorongásos tüneteket okozhat.

Emiatt az optimális magnéziumszint fenntartása csökkentheti a stresszre való hajlamot, és ezáltal mérsékli a stresszhez kapcsolódó kognitív károsodást és az agyi köd tüneteit.

Emellett egyes tanulmányok összefüggésbe hozták a szuboptimális magnéziumszintet a csökkent kognitív funkciókkal és reakcióidővel, valamint a kognitív károsodások fokozott kockázatával.

Egy 2466, 60 év feletti ember bevonásával készült tanulmány kimutatta, hogy a magasabb magnéziumszinttel rendelkezők jobban teljesítettek a kognitív funkciók, például a figyelem és a memória tesztjein, és kisebb volt a kognitív károsodás kialakulásának kockázata, mint az alacsonyabb magnéziumszintű embereknek.

Egyes kutatások szerint a magnézium-kiegészítők segíthetnek a szorongás és a depresszió tüneteinek kezelésében is, ami javíthatja az ezekkel a gyakori mentális egészségi állapotokkal kapcsolatos agyköd tüneteit.

Az alacsony magnéziumszint negatívan befolyásolhatja az agy egészségét. A magnézium pótlása segíthet csökkenteni az agyköd bizonyos tüneteit.

4. C-vitamin

A C-vitamin jól ismert az immunrendszer egészségében betöltött szerepéről, de ez a tápanyag számos más fontos funkciót is támogat a szervezetben, beleértve az agy egészségét is.

Egy 80 egészséges felnőtt bevonásával készült tanulmány megállapította, hogy azok, akiknek megfelelő a vér C-vitamin szintje, szignifikánsan jobban teljesítettek a memóriát, a figyelmet, a reakcióidőt és a fókuszt értékelő tesztekben, mint az alacsony C-vitamin szinttel rendelkezők.

Az alacsony C-vitamin szint negatívan befolyásolhatja a hangulatot, és a C-vitamin hiánya összefügg a depresszióval és a kognitív zavarokkal.

Egy 139 fiatal férfi bevonásával végzett tanulmány megállapította, hogy a magasabb C-vitamin szint javult a hangulathoz, valamint alacsonyabb a depresszió és a zavartság aránya.

Sőt, egy nemrégiben készült tanulmány azt sugallja, hogy a C-vitamin-kiegészítés javíthatja a szubklinikai depresszióban szenvedők hangulatát, ami javíthatja a kognitív teljesítményt, ezáltal csökkentve a depresszióval összefüggő agyködöt.

A megfelelő C-vitamin-szint fenntartása C-vitamin-pótlással elősegítheti az agy egészségének megőrzését és javíthatja az agyköd tüneteit.

5. B Komplex

Tanulmányok azt mutatják, hogy bizonyos B-vitaminok alacsony vagy hiányos szintje az agyi köd tüneteihez vezethet, például memóriazavarokhoz, koncentrációs nehézségekhez stb.

Azoknál az embereknél, akiknél alacsony a B-vitamin szint, a kiegészítők segíthetnek csökkenteni ezeket a tüneteket.

Például egy 202 kognitív károsodásban szenvedő és alacsony vagy hiányos B12-szintű ember bevonásával végzett vizsgálat azt találta, hogy a B12-kiegészítés a résztvevők 8 százalékánál javította a kogníciót, és a résztvevők 78 százalékánál javította a memória- és figyelemtesztek eredményeit.

Egy közelmúltban végzett tanulmány, amelyben 39 000 ember vett részt, megállapította, hogy az alacsony B12-vitamin szint a figyelem és a memória romlásával jár.

Egyéb B-vitaminok, köztük a B6-vitamin és a folsav alacsony vagy hiányos szintje szintén ronthatja az agyi köd tüneteit, beleértve a koncentrációs és memóriazavarokat.

Emiatt a kiváló minőségű B komplex kiegészítés csökkentheti ezen agyi köd tüneteinek kockázatát.

Bizonyos B-vitaminok alacsony szintje ronthatja az agyköd tüneteit. Emiatt a B-komplex-kiegészítő szedése egyes embereknél segíthet csökkenteni az agyköd tüneteit.

6. L-teanin

Az L-teanin egy olyan vegyület, amely a zöld teában és más növényekben koncentrálódik.

Egyes tanulmányok szerint az L-teanin-kiegészítő alkalmazása javíthatja a mentális éberséget, a reakcióidőt és a memóriát.

Egy közelmúltban, 69 fő, 50–69 éves felnőtt bevonásával végzett tanulmány megállapította, hogy 100,6 mg L-teanin egyszeri adagja javította a reakcióidőt és a munkamemóriát a kognitív teszteken.

Az L-teanin-kiegészítők csökkenthetik a feszültséget és fokozhatják a nyugalmat és az ellazulást.

Mi több, egy kis tanulmány kimutatta, hogy a napi 200 mg L-teanin csökkentette a stresszel kapcsolatos tüneteket, javította az alvást és a kognitív egészség bizonyos aspektusait a placebóhoz képest.

A stressz csökkentése, az alvás minőségének javítása és a kognitív egészség támogatása segíthet enyhíteni az agyi ködöt.

Az L-teanin csökkentheti az agyi köd tüneteit, például a memóriazavarokat és a késleltetett reakcióidőt, ha kiegészítésként szedik. Ezenkívül segíthet csökkenteni a stresszt és javítani az alvást, ami enyhítheti az agyi köd tüneteit.

Egyéb módszerek az agyi köd csökkentésére

Az agyköd tünetei számos tényezőhöz kapcsolódhatnak, beleértve a tápanyaghiányt, az alváshiányt, a stresszt és még a fel nem ismert egészségügyi problémákat is.

Ha olyan tüneteket tapasztal, mint például memóriaproblémák, koncentrációs nehézségek és képtelen feldolgozni az információkat, érdemes megbeszélnie ezt egy egészségügyi szakemberrel.

Bizonyos tesztek elvégzése segíthet kideríteni, miért tapasztalja ezeket a tüneteket.

Például az olyan egészségügyi állapotok, mint a Hashimoto-féle pajzsmirigy-gyulladás, a cöliákia és a szorongásos rendellenességek agyködös tünetekkel járhatnak.

A demencia és az Alzheimer-kór olyan agyködös tünetekkel járhat, mint a feledékenység és az információfeldolgozás nehézségei.

Kritikus a megfelelő diagnózis és kezelés, ha egy mögöttes egészségügyi állapot hozzájárul az agyköd tüneteihez.

Egyes életmódbeli szokások is okozhatják a tüneteket.

Az alváshiány, a nagymértékben feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend és a túlzott alkoholfogyasztás mind összefüggésbe hozható a rossz memóriával, a koncentrációs nehézségekkel, a depressziós tünetekkel és más kognitív problémákkal, amelyeket egyesek agyködnek nevezhetnek.

Több tényező is hozzájárulhat az agyi köd kialakulásához, ezért fontos, hogy egy egészségügyi szakemberrel működjön együtt a tünetek okainak kivizsgálásában és a kezelési terv felállításában.

Számos tényező, mint például a tápanyaghiány, az egészségügyi problémák és az alváshiány, hozzájárulhat az agyi köd kialakulásához. Beszéljen egészségügyi szakemberrel, hogy kizárja a súlyos lehetséges okokat, és megtalálja a megfelelő kezelést.

Összefoglalás - Az agyi köd

Az „agyi köd” olyan kognitív tüneteket ír le, mint a memóriazavarok és a koncentrálási nehézség.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy bizonyos étrend-kiegészítők hasznosak lehetnek azok számára, akiknél az agyi köd tünetei jelen vannak.

Egyes tápanyagok szuboptimális vagy alacsony szintje hozzájárulhat az agyi ködhöz kapcsolódó tünetek kialakulásához, így ezekkel a tápanyagokkal való kiegészítés segíthet.

Az agyködnek azonban számos lehetséges oka lehet, amelyek közül néhány súlyos is lehet. A megfelelő ellátás érdekében elengedhetetlen, hogy egészségügyi szakemberrel dolgozzon együtt.

FORRÁSOK

 

Felhasznált irodalom:

Brain “fog,” inflammation and obesity: key aspects of neuropsychiatric disorders improved by luteolin

Caught in the thickness of brain fog: exploring the cognitive symptoms of Chronic Fatigue Syndrome

Thyroid-Gut-Axis: How Does the Microbiota Influence Thyroid Function?

Cognitive Impairment and Celiac Disease: Is Transcranial Magnetic Stimulation a Trait d’Union between Gut and Brain?

The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto’s thyroiditis

Paying attention to attention in depression

Lower serum 25-hydroxycholecalciferol is associated with depressive symptoms in older adults in Southern Brazil

Efficacy of vitamin D supplementation in major depression: A meta-analysis of randomized controlled trials

DHA supplementation improved both memory and reaction time in healthy young adults: a randomized controlled trial

Omega-3 supplementation and loneliness-related memory problems: secondary analyses of a randomized controlled trial

Efficacy of omega-3 PUFAs in depression: A meta-analysis

Magnesium Status and Stress: The Vicious Circle Concept Revisited

Digit Symbol Substitution Test

Association of magnesium intake and vitamin D status with cognitive function in older adults: an analysis of US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2011 to 2014

Plasma Vitamin C Concentrations and Cognitive Function: A Cross-Sectional Study

High Vitamin C Status Is Associated with Elevated Mood in Male Tertiary Students

Vitamin B12 and Folate Status in Cognitively Healthy Older Adults and Associations with Cognitive Performance

Effects of l-Theanine on Cognitive Function in Middle-Aged and Older Subjects: A Randomized Placebo-Controlled Study

Effect of Green Tea Phytochemicals on Mood and Cognition

Effects of Chronic L-theanine on Stress-related Symptoms and Cognitive Function in a Non-clinical Population: A Randomized Controlled Trial (P06-106-19)

 

 

Borítókép: Tatiana fotója a Pexels oldaláról

 

BEZÁRÁS

Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: linkedin
nutriti.hu
nutriti.hu

Táplálkozás és életmód magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez is érdekelhet
Kapcsolódó tartalmak