Ki az a peszkatáriánus és mit eszik?

nutriti.hu
nutriti.hu

Táplálkozás és életmód magazin

TARTALOM

A peszkatáriánus az, aki halat és a tenger gyümölcseit adja a vegetáriánus étrendhez.

Sok oka van annak, hogy az emberek lemondanak a húsról, de halat ennek ellenére is esznek.

Vannak, akik úgy döntenek, hogy hozzáadják a halat a vegetáriánus étrendhez, hogy élvezhessék a növényi alapú étrend és a szívre jó hatással bíró egészségügyi előnyeit.

Ez a cikk részletesebben ismerteti a vaddiéta előnyeit és hátrányait, beleértve azt is, hogy pontosan mit fogyaszt és mit nem egy peszkatáriánus ember.

Mi az a peszkatáriánus diéta?

A legegyszerűbben a peszkatáriánus az, aki nem eszik húst, de eszik halat.

A peszkatáriánus kifejezést az 1990-es évek elején találták ki, és az olasz hal szó, a „pesce” és a „vegetáriánus” szó kombinációjaként. Néha „peszketárián”-nak írják, de ez ugyanazt jelenti.

A tudományos irodalomban ezt az étrendet gyakran „pesco-vegetáriánusként” írják le, és a vegetarianizmus spektrumába sorolják.

E meghatározás szerint a peszkatáriánus az, aki vegetáriánus étrendet választ, de halat és egyéb tengeri ételeket is eszik.

Ez egy nagyrészt növényi alapú étrend teljes kiőrlésű gabonákból, diófélékből, hüvelyesekből, egészséges zsírokból áll, és a tenger gyümölcsei is kulcsszerepet játszanak fő fehérjeforrásként.

Természetesen, ahogy a vegetáriánus étrend is igen változatos lehet, úgy a peszkatáriánus is. Lehetséges olyan húsmentes étrendet is folytatni, amely tele van feldolgozott keményítővel, gyorsételekkel és halrudakkal, de lehetőség van a diéta egészségesebb formájára is, amely teljes értékű élelmiszereken alapul.

A peszkatáriánus az, aki túlnyomórészt vegetáriánus étrendet követ, de halat és tenger gyümölcseit is fogyasztja.

Miért választják az emberek peszkatáriánus diétát?

Számos oka lehet annak, hogy az emberek a peszkatáriánus étrendet választják. Íme néhány:

Egészségügyi előnyök

A növényi alapú étrendnek számos bizonyított előnye van, többek között csökkenti az elhízás és a krónikus betegségek, például a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a peszkatáriánus nők évente 1,1 kg-mal híztak kevesebbet, mint a mindenevő társaik.

Azok híztak a legkevesebbet, akik étrendjüket inkább a növényi alapú felé módosították, ami azt mutatja, hogy a húsfogyasztás csökkentése jó lehet az egyén számára, függetlenül a jelenlegi étkezési szokásaitól.

Egy másik tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a peszkatáriánusoknál alacsonyabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata. 4,8% a valószínűsége, míg a mindenevőknél 7,6%.

Ezen túlmenően egy nagy tanulmány olyan embereket vizsgált, akik ritkán ettek húst vagy peszkatáriánusok voltak. A rendszeres húsevőkhöz képest 22 százalékkal alacsonyabb volt a szívbetegség miatti halálozás kockázata.

Környezetvédelmi aggályok

Az állattenyésztés magas környezetvédelmi költségekkel jár.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint az állattenyésztés az emberi eredetű szén-dioxid-kibocsátás 15 százalékát teszi ki.

Ezzel szemben a hal és a tenger gyümölcsei halászata kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezik, mint bármely állati hús vagy sajt előállítása.

Egy 2014-es tanulmány szerint a halevők étrendje 46 százalékkal kevesebb üvegházhatást okozó gáz kibocsátását okozta, mint azoké, akik naponta legalább egy adag húst fogyasztottak.

Etikai okok

Az etika lehet a fő oka annak, hogy az emberek a vegetáriánus életmód mellett döntenek.

Néhány etikai ok, amiért az emberek úgy döntenek, hogy nem esznek húst:

 • Ellenzik a mészárlást: Nem akarnak állatokat ölni az élelemért.
 • Embertelen ipari gyakorlat: Nem hajlandók támogatni azokat a gazdaságokat, amelyek embertelen körülmények között tartják az állatállományt.
 • Rossz munkakörülmények: Nem hajlandók támogatni azokat az üzemi gazdaságokat, amelyek rossz körülmények között dolgoztatják az alkalmazottaikat.
 • Humanitárius okok: Az állatok takarmányozására szánt gabonatermelést a föld és az erőforrások igazságtalan felhasználásának tartják, amikor olyan nagy az éhezés a világon.
 

A szárazföldi állatok étrendi elhagyása megoldja ezeket az etikai aggályokat. Ennek ellenére az akvakultúra és a túlhalászás szintén problémás lehet.

A Monterey Bay Aquarium Seafood Watch programja kiváló forrás az etikus módon fogott vagy tenyésztett halak kiválasztásához.

Több oka is van annak, hogy az emberek a peszkatáriánus étrendet választják, beleértve az egészséggel, az etikával és a környezettel kapcsolatos aggodalmakat.

Mit esznek a peszkatáriánusok?

A tipikus peszkatáriánus étrend elsősorban vegetáriánus, tenger gyümölcsei hozzáadásával.

A peszkatáriánus diéta alapanyagai:

 

 • Teljes kiőrlésű gabonák és gabonából készült termékek
 • Hüvelyesek és termékeik: bab, lencse, tofu és humusz
 • Dió és dióvaj, földimogyoró és magvak
 • Magok, beleértve a kendert, a chiát és a lenmagot
 • Tejtermékek: joghurt, tej és sajt
 • Gyümölcsök
 • Zöldségek
 • Halak és kagylók
 • Tojás
 
Amit a peszkatáriánusok nem fogyasztanak:
 
 • Marhahús
 • Csirke
 • Sertéshús
 • Bárány
 • Pulyka
 • Vadak

Az egészséges peszkatáriánus étrend nagyrészt minimálisan feldolgozott növényi élelmiszerekből, valamint tenger gyümölcseiből, esetleg tejtermékekből és tojásból áll.

A hal vegetáriánus étrendbe való illesztésének előnyei

Számos egészségügyi előnnyel jár a hal vegetáriánus étrendbe való felvétele.

Sokan aggódnak amiatt, hogy az állati termékek teljes kizárása vagy az állati hús kerülése bizonyos kulcstápanyagok alacsony beviteléhez vezethet.

Különösen a B12-vitamint, a cinket, a kalciumot és a fehérjét lehet valamivel nehezebb bevinni vegán étrendből.

A tenger gyümölcsei, köztük a halak, rákfélék és a puhatestűek vegetáriánus étrendbe történő hozzáadása jótékony tápanyagokat és változatosságot biztosíthat.

Szerezzen több omega-3 zsírsavat

A hal a legjobb módja az omega-3 zsírsavak beszerzésének.

Egyes növényi élelmiszerek, köztük a dió és a lenmag, alfa-linolénsavat (ALA) tartalmaznak, amely egyfajta omega-3 zsír. Ez a fajta ALA azonban nem alakul könnyen eikozapentaénsavvá (EPA) és dokozahexaénsavvá (DHA) a szervezetben.

A DHA és az EPA további egészségügyi előnyökkel jár, nemcsak a szívet, hanem az agyműködést és a hangulatot is segíti.

Ezzel szemben az olajos halak, például a lazac és a szardínia EPA-t és DHA-t tartalmaznak.

Növelje fehérjebevitelét

Az embereknek naponta mindössze 0,8 gramm fehérjére van szükségük testsúlykilogrammonként, hogy egészségesek maradjanak. Ez körülbelül 54 gramm egy átlagos 68 kg-os ember számára.

Sokan azonban szívesebben fogyasztanak ennél több fehérjét.

A magas fehérjetartalmú étrendet nehéz elérni pusztán növényi fehérjékkel, különösen akkor, ha nem akar extra szénhidrátot vagy zsírt bevinni a fehérjével.

A hal és más tenger gyümölcsei kiváló sovány fehérjeforrást kínálnak.

A tenger gyümölcsei tele vannak más tápanyagokkal

Az omega-3 zsírsavak és a fehérjék mellett a tenger gyümölcsei számos más tápanyagban is gazdagok.

Például az osztriga rendkívül magas B12-vitaminban, cinkben és szelénben. Csak egy darab osztriga biztosítja a B12-vitamin RDI 133 százalékát, a cink és a szelén RDI 55 százalékát.

A kagylók rendkívül gazdagok B12-vitaminban és szelénben, valamint mangánban és a többi B-vitaminban is.

A fehér halfajták, mint a tőkehal és a lepényhal, nem szállítanak sok omega-3 zsírt, de rendkívül sovány fehérjeforrást jelentenek.

Például mindössze 85 gramm tőkehal 19 gramm fehérjét és kevesebb mint egy gramm zsírt biztosít. A tőkehal emellett kiváló szelénforrás, valamint jó foszfor-, niacin- és B6- és B12-vitaminforrás.

Extra opciói is lesznek

Vegetáriánusnak lenni néha korlátozó lehet.

Az éttermekben való étkezés gyakran nem túl egészséges választás elé állítja Önt, általában a rántott gomba vagy sajt az egyetlen „vega” lehetőség.

Abban az esetben viszont, ha peszkatáriánussá válik, máris több lehetősége nyílik az éttermi ételfogyasztásra is.

A hal minden étterem étlapján megtalálható. Ha sütve, grillezve vagy pirítva, és nem rántva érhető el, máris jobb kedvvel indulhat neki az éttermi összejövetelnek.

Ha a tenger gyümölcseit a vegetáriánus étrendhez adjuk, több választási lehetőséget kínál, és jó módja annak, hogy fehérjéket, omega-3 zsírsavat és egyéb tápanyagokat szerezzen be.

A peszkatáriánus diéta hátrányai

Ennek az étrendnek nincs sok egészségügyi hátránya.

Ennek ellenére néhány ember érzékenyebb lehet a nagy mennyiségű halfogyasztásra.

A halak, különösen a nagyobb fajok, higanyt és egyéb méreganyagokat tartalmazhatnak.

Emiatt az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) azt javasolja, hogy a kisgyermekek és a fogamzóképes korú nők, különösen a terhes és szoptató nők kerüljék a laposhalakat, a kardhalat, a cápát és a királymakrélát.

A fentebb említett személyek a hosszú- és a sárgaúszójú tonhal fogyasztását heti egy tenyérnyi vagy annál kevesebb adagra kell korlátozniuk. A világos tonhal kevesebb higanyt tartalmaz, és jó, ha hetente 2-3 adagot eszünk.

Mivel ez az étrend elsősorban vegetáriánus, ki van téve néhány egyéb csapdának, amelyek gyakran kísérik a vegetáriánus étrendet. Könnyű lehet például a szénhidrát túlfogyasztása, különösen, ha sok feldolgozott gabonára támaszkodik.

A peszkatáriánus étrendnek lehetnek bizonyos hátrányai. Könnyű túlfogyasztani a szénhidrátot, és néhány halban magas a higanytartalom.

Összegzés - Peszkatáriánus diéta

A peszkatáriánus étrend nagyon egészséges lehet.

Mi több, lehetővé teszi, hogy elkerülje a húst tartalmazó étrenddel kapcsolatos etikai és környezetvédelmi kérdéseket.

Ezen túlmenően, ez az étkezési mód nagyobb rugalmasságot és némi kiegészítő táplálékot biztosít a hagyományos vegetáriánus étrendhez képest.

Összességében a növényi alapú étrend és néhány tenger gyümölcse egészséges választás lehet az Ön számára.

Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: linkedin
nutriti.hu
nutriti.hu

Táplálkozás és életmód magazin

Ez is érdekelhet
Kapcsolódó tartalmak