Ketózis tünetei – 10 jele annak, hogy a ketózis állapotába léptél

nutriti.hu
nutriti.hu

Táplálkozás és életmód magazin

TARTALOM

Számodra ismerősek a ketózis tünetei? A ketogén étrend népszerű, hatékony módja a fogyásnak és az egészség javításának.

Ha helyesen követik, ez az alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú étrend növeli a vér ketonszintjét.

A ketonok új üzemanyagforrásként szolgálnak a sejtek számára, és a ketogén étrend egyedülálló egészségügyi előnyeinek nagy részét ennek köszönhetjük.

A ketogén diéta során a szervezet számos biológiai adaptáción megy keresztül, beleértve az inzulinszint csökkenését és a zsírbontás fokozását.

Amikor ez megtörténik, a máj nagy mennyiségű ketont kezd termelni az agy energiájának ellátásához.

Azonban gyakran nehéz lehet észrevenni, hogy ketózisban vagyunk-e vagy sem.

Ketózis tünetei - a 10 leggyakoribb jel

1. Rossz lehelet

Az emberek gyakran rossz szájszagról számolnak be, amikor elérik a teljes ketózist. 

Valójában ez egy gyakori mellékhatás a ketózis számos tünetei közül. Sokan, akik ketogén diétát vagy hasonló étrendet követnek, például az Atkins-diétát, arról számolnak be, hogy leheletük gyümölcsös illatot áraszt.

Ennek oka a megnövekedett ketonszint. A konkrét bűnös az aceton, egy keton, amely a szervezetből a vizelettel és a lélegzettel távozik.

Bár ez a lehelet kevésbé ideális a társasági élethez, pozitív jel lehet az étrend számára. Sok ketogén diétázó naponta többször mos fogat, vagy cukormentes rágógumit használ a probléma megoldásához.

Ha rágót vagy más alternatívát, például cukormentes italokat fogyasztasz, ellenőrizd a szénhidrát tartalmat. Ezek megemelhetik a vércukorszintet és csökkenthetik a ketonszintet.

ÖSSZEFOGLALÓ

A keton-acetont részben kilélegezzük, ami rossz vagy gyümölcsszagú leheletet okozhat ketogén étrend mellett.

2. Fogyás

A ketogén diéták a normál alacsony szénhidráttartalmú diétákkal együtt rendkívül hatékonyak a fogyásban.

Ahogy több tucat súlycsökkentési tanulmány kimutatta, valószínűleg rövid és hosszú távú fogyást is tapasztalhatsz, amikor ketogén étrendre váltasz.

Gyors fogyás jelentkezhet az első héten. Míg egyesek azt hiszik, hogy ez zsírvesztés, elsősorban csak a tárolt szénhidrátokat és vizet használják fel.

A kezdeti gyors súlycsökkenés után tovább csökkenhet a testzsír, ha következetesen betartjuk a diétát és továbbra is kalóriadeficittel táplálkozunk.

3. Megnövekedett ketonok a vérben

A ketogén étrend egyik jellemzője a vércukorszint csökkenése és a ketonszint növekedése.

Ahogy tovább haladsz a ketogén diétában, a tested elkezd zsírt és ketonokat égetni, mint fő üzemanyagforrást.

A ketózis mérésének legmegbízhatóbb és legpontosabb módszere a vér ketonszintjének mérése egy speciális mérő segítségével.

A ketonszinteket a vérben lévő béta-hidroxi-butirát (BHB) mennyiségének kiszámításával mérik.

Ez az egyik elsődleges keton a véráramban.

A ketogén étrend egyes szakértői szerint a táplálkozási ketózist 0,5-3,0 mmol/l közötti vérketonokként határozzák meg.

A vérben lévő ketonok mérése a legpontosabb vizsgálati módszer, és a legtöbb kutatási tanulmányban használják. A fő hátrány azonban az, hogy egy kis tűszúrást igényel, hogy vért vegyenek az ujjbegyből.

Sőt, a tesztkészletek drágák is lehetnek. Emiatt a legtöbb ember hetente egyszer vagy minden második héten csak egy tesztet hajt végre.

ÖSSZEFOGLALÓ

A vér ketonszintjének vizsgálata a legpontosabb módszer annak megállapítására, hogy ketózisban van-e a tested.

4. Megnövekedett ketonok a leheletben vagy a vizeletben

Egy másik módszer a vér ketonszintjének mérésére a légzésanalizátor.

Figyelemmel kíséri az acetont, a három fő keton egyikét, amelyek a vérben jelen vannak a ketózis során.

Ez képet ad a szervezet ketonszintjéről, mivel táplálkozási ketózisban több aceton távozik a szervezetből.

Az acetonos légzésanalizátorok használata meglehetősen pontosnak bizonyult, bár kevésbé pontos, mint a vérvizsgálati módszer.

Alternatívaként egy speciális indikátorcsíkkal is kimutathatóak a ketonok a vizeletből.

Gyors és olcsó módszer lehet a ketonszintek napi mérésére, azonban nem tekintik túl megbízhatónak.

ÖSSZEFOGLALÓ

A keton szintjét leheletanalizátorral vagy vizeletcsíkokkal mérheted. Azonban ezek nem olyan pontosak, mint a vérvizsgálat.

5. Étvágycsökkenés

Sokan arról számolnak be, hogy a ketogén diéta során csökkent az éhségük.

Ennek okait még vizsgálják.

Az éhségcsökkenés oka lehet a megnövekedett fehérje- és zöldségbevitel, valamint a szervezet éhséghormonjainak megváltozása.

Maguk a ketonok is befolyásolhatják az agy működését, csökkentve az étvágyat.

6. Fokozott koncentráció és energia

Az emberek gyakran agyi ködről, fáradtságról és rosszullétről számolnak be, amikor először kezdenek egy nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrendet. Ezt „alacsony szénhidrát-influenzának” vagy „keto-influenzának” nevezik . A hosszú távú ketogén diétázók azonban gyakran fokozott fókuszról és energiáról számolnak be.

Amikor alacsony szénhidráttartalmú étrendet kezdesz, a szervezetnek alkalmazkodnia kell ahhoz, hogy szénhidrát helyett több zsírt égessen üzemanyagként.

Amikor ketózisba kerül a szervezeted, az agy nagy része glükóz helyett ketonokat kezd elégetni. Néhány nap vagy hét is eltelhet, amíg ez megfelelő működésbe lendül.

A ketonok rendkívül erős üzemanyagforrást biztosítanak az agy számára. Még orvosi környezetben is tesztelték őket agyi betegségek és állapotok, például agyrázkódás és memóriavesztés kezelésére.

Ezért nem meglepő, hogy a hosszú távú ketogén diétázók gyakran nagyobb tisztaságról és jobb agyműködésről számolnak be.

A szénhidrátok eltávolítása segíthet a vércukorszint szabályozásában és stabilizálásában is. Ez tovább növelheti a fókuszt és javíthatja az agyműködést.

ÖSSZEFOGLALÓ

A hosszantartó ketogén diéta javítja az agyműködést és stabilabb energiaszintet biztosít.

7. Rövid távú fáradtság

A ketogén étrendre való kezdeti váltás az egyik legnagyobb probléma lehet az új fogyókúrázók számára. Jól ismert mellékhatásai közé tartozik a gyengeség és a fáradtság.

Ezek gyakran arra késztetik az embereket, hogy hagyják abba az étrendet, mielőtt teljes ketózisba kerülnek, és a sok hosszú távú előnyt élvezzék.

Ezek a mellékhatások természetesek. Több évtizedes szénhidrát-üzemanyag rendszeren való futás után a szervezet kénytelen alkalmazkodni egy másik rendszerhez.

Ahogy várható, ez a váltás nem egyik napról a másikra történik. Általában 7–30 nap szükséges ahhoz, hogy teljes ketózisban legyen a testünk.

A váltás során fellépő fáradtság csökkentése érdekében érdemes elektrolit kiegészítőket szednünk.

Az elektrolitok bevitele hamar megszűnik a szervezet víztartalmának gyors csökkenése és a hozzáadott sót tartalmazó feldolgozott élelmiszerek eltávolítása miatt.

A ketózis tünetei leküzdéséhez ezeknek a kiegészítőknek a hozzáadásával próbálj napi 1000 mg káliumot és 300 mg magnéziumot fogyasztani.

ÖSSZEFOGLALÓ

Kezdetben fáradtságtól és alacsony energiától szenvedhetsz. Ez elmúlik, amint szervezeted alkalmazkodik a zsírral és ketonokkal való működéshez.

8. Rövid távú teljesítménycsökkenés

Amint azt fentebb tárgyaltuk, a szénhidrátok eltávolítása először általános fáradtsághoz vezethet. Ez magában foglalja a edzés teljesítményének kezdeti csökkenését.

Ennek oka elsősorban az izmok glikogénraktárainak csökkenése, amelyek a fő és leghatékonyabb üzemanyag-forrást jelentik a nagy intenzitású edzés minden formájához.

Néhány hét elteltével sok ketogén diétázó beszámol arról, hogy teljesítményük normalizálódik. Bizonyos állóképességi sportágakban a ketogén étrend még előnyös is lehet.

Sőt, további előnyei is vannak – elsősorban a fokozott képesség arra, hogy több zsírt égessünk edzés közben.

Egy híres tanulmány megállapította, hogy a ketogén diétára váltó sportolók 230%-kal több zsírt égettek el edzés közben, mint azok a sportolók, akik nem tartották be ezt az étrendet.

Bár valószínűtlen, hogy a ketogén étrend maximalizálja az élsportolók teljesítményét, de ha a zsírhoz alkalmazkodik, annak elegendőnek kell lennie az általános testmozgáshoz és a szabadidős sportokhoz.

ÖSSZEFOGLALÓ

A ketózis tünetei közé sorolhatjuk a rövid távú teljesítménycsökkenést. A kezdeti alkalmazkodási szakasz vége után azonban normalizálódik.

9. Emésztési problémák

A ketogén étrend általában jelentős változásokat tartalmaz az elfogyasztott élelmiszerekben.

Az emésztési problémák, mint például a székrekedés és a hasmenés, gyakoriak a ketózis tünetei közül az elején.

Ezeknek a problémáknak némelyike az átmeneti időszak után elmúlik, de fontos lehet, hogy ügyelj a különböző ételekre, amelyek emésztési problémákat okozhatnak.

Sok egészséges, alacsony szénhidráttartalmú zöldséget fogyassz, amelyek alacsony szénhidráttartalmúak, de mégis sok rostot tartalmaznak.

A legfontosabb, hogy ne kövessük el azt a hibát, hogy egyhangú diétát folytatunk. Ez növelheti az emésztési problémák és a tápanyaghiány kockázatát.

ÖSSZEFOGLALÓ

Emésztési problémákat tapasztalhatsz, például székrekedést vagy hasmenést, amikor először váltasz ketogén étrendre.

10. Álmatlanság

Sok ketogén diétázó számára az egyik nagy probléma az alvás, különösen akkor, amikor először megváltoztatják étrendjüket.

Sokan álmatlanságról vagy éjszakai ébredésről számolnak be, amikor először drasztikusan csökkentik a bevitt szénhidrát mennyiséget.

Ez azonban általában néhány hét alatt javul.

Sok hosszú távú ketogén diétázó azt állítja, hogy az étrendhez való alkalmazkodás után jobban alszanak, mint korábban.

ÖSSZEFOGLALÓ

A rossz alvás és álmatlanság gyakori tünetek a ketózis kezdeti szakaszában. Ez általában néhány hét után javul.

Összegzés - A ketózis tünetei

Számos fő jel és tünet segíthet azonosítani, hogy ketózisban vagy-e.

Végső soron, ha követed a ketogén étrend irányelveit és következetes maradsz, akkor a ketózisnak valamilyen formájába kell kerülnöd.

Ha pontosabb értékelést szeretnél, hetente ellenőriztesd a vér, a vizelet vagy a leheleted ketonszintjét.

A mellékhatások ellenére, ha lefogysz, élvezed a ketogén étrended és egészségesebbnek érzed magad, nem kell aggódnod a ketózis tünetei miatt.

Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: linkedin
nutriti.hu
nutriti.hu

Táplálkozás és életmód magazin

Ez is érdekelhet
Kapcsolódó tartalmak
Ki az a peszkatáriánus és mit eszik?

Ki az a peszkatáriánus és mit eszik?

Vannak, akik úgy döntenek, hogy hozzáadják a halat a vegetáriánus étrendhez, hogy élvezhessék a növényi alapú étrend és a szívre jó hatással bíró egészségügyi előnyeit.