A ketogén diéta segíthet a rák elleni küzdelemben?

nutriti.hu
nutriti.hu

Táplálkozás és életmód magazin

TARTALOM

A kutatók azt vizsgálják, hogy az étrend segíthet-e a petefészekrák kezelésében.
A divatos és olykor ellentmondásos ketogén diéta sokak körében népszerűvé vált abban a reményben, hogy könnyen lefogyunk, miközben egyszerűen olyan hétköznapi ételeket fogyasztunk, mint a szalonna és a tojás.

Kezdetben a ketogén étrendet, mely alapvetően fehérje- és szénhidrát tartalmú, az 1920-as években az epilepsziás betegek megsegítésére fejlesztették ki. Most, közel egy évszázaddal később, a kutatók azt vizsgálják, hogy az étrendnek lehet-e más orvosi célja is, például a rákos betegek egészségének javítása.

A birminghami Alabamai Egyetem kutatói azt vizsgálják, hogy az étrend segíthet-e abban, hogy a petefészek- vagy méhnyálkahártya-rákos nők több testzsírt veszítsenek el és csökkentsék inzulinszintjüket.

Mit talált a tanulmány?

A kutatók 45 túlsúlyos vagy elhízott nőt vizsgáltak, akik petefészek- vagy méhnyálkahártya-rákban szendvedtek. Véletlenszerűen vagy a ketogén étrendhez, vagy az American Cancer Society által javasolt étrendet követő csoportokba sorolták őket. Utóbbi mérsékelt vagy magas szénhidráttartalmú, magas rost- és alacsony zsírtartalmú étrend volt.

Azok a rákos nők, akik 12 hétig követték a ketogén étrendet, több testzsírt adtak le és alacsonyabb lett az inzulinszintjük. A kontrollcsoport, melyhez a teljesítmény viszonyították az American Cancer Society (ACS) által javasolt alacsony zsírtartalmú étrendet követte. A kutatás a Journal of Nutrition folyóiratban jelent meg.

A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a rákos betegek fogyása nem azt jelenti, hogy az étrend a betegség kezelésére alkalmas.

Hogyan segíthet a ketogén diéta a rák kezelésében?

A ketogén diéta korlátozza a szénhidrátokat, amelyekről ismert, hogy növelik a glükózt és az inzulint. Arra kényszeríti a testet, hogy zsírt égessen üzemanyagként. A zsír egy része ketonokká alakul, amelyeket az agy és sok más szövet használ fel másfajta üzemanyagként.

“Mivel a rákos sejtek inkább glükózt használnak, a glükózkorlátozó étrend előnyös lehet”– nyilatkozta Barbara Gower, PhD, vezető szerző és a táplálkozástudományi tanszék professzora. “Mivel korlátozzák a glükózt és számos növekedési faktort, a ketogén étrend korlátozza a rák növekedési képességét, ami időt ad a beteg immunrendszerének reagálásra.”

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a ketogén diéta pozitív hatással lehet a rák kialakulására és kimenetelére.

„Először is csökkentette az inzulint, ami növekedési faktor”– magyarázta Gower. „A magas glükóztartalmú étrend magas inzulinszintet eredményez, ami serkenti a rákos sejtek növekedését. Másodszor, ez a ketogén diéta a zsigeri zsír elvesztését eredményezte.”

Gower elmagyarázta, hogy a zsigeri zsír a „rossz zsír”, amely a hasban a szervek körül található. Ennek a zsigeri zsírnak a megnövekedett kockázata a rák és a cukorbetegség.

Gower szerint a csapat azt is megjegyezte, hogy a magasabb ketonszintű betegeknél alacsonyabb volt az IGF-1 szint. Az IGF-1 növekedési faktor is, amely stimulálja a rákos sejteket.

A tanulmány szerzői folytatni akarják a kutatást annak megállapítására, hogy a ketogén diéta hatással van-e a rák kezelésére.

Rákellenes a ketogén diéta? Csak ne olyan gyorsan...

Carolyn Lammersfeld, RD, az Amerikai Rákkezelő Központok integráló gyógyászatának alelnöke elmondta, hogy a ketogén diéta rákos betegek megsegítésére vonatkozó kutatása nem utal arra, hogy a ketogén diéta rutinszerűen ajánlható lenne klinikai vizsgálati környezeten kívül a rák bármely típusának kezelésére.

“Ez a tanulmány nem értékelte az étrend hatását a rák kimeneteleire”– figyelmeztetett.

Ami azt illeti, hogy miért adott le az egyik csoport több súlyt, Lammersfeld szerint lehetséges, hogy a ketogén diéta alacsonyabb kalóriabevitelt eredményezett, mint az ACS diéta, jelentős számú élelmiszer elhagyása miatt. Az is lehetséges, hogy a ketogén étrend metabolikus hatásai hozzájárultak a nagyobb zsírveszteséghez, jegyezte meg Lammersfeld.

Leigh Tracy, RD, dietetikus és okleveles diabétesz oktató a Baltimore-i Mercy Medical Center Endokrinológiai Központjában, azt is tanácsolta az embereknek, hogy figyeljenek arra, hogy a tanulmány nem arra összpontosított, hogy a ketogén diéta megakadályozta-e vagy gátolta-e a rák növekedését – csak a változásokra figyelt. Beleértve azt a tényt is, hogy az étrend csökkentette a betegek testzsírját, javította az inzulinszintet és mérsékelte a száraz testtömeget.

Bár lehetséges, hogy a ketogén diéta rövid távú betartása csökkentheti a testzsírt, további kutatásokra van szükség a ketogén diéta követésének hosszú távú hatásainak vizsgálatához.

Dr. J. Michael Gonzalez-Campoy, a Minnesota Elhízás, Anyagcsere és Endokrinológiai Központ orvosi igazgatója és vezérigazgatója elmondta, hogy a hosszú távú táplálkozási tervek – nem a diéták – jobban megfelelnek a betegeknek.

Bár elismeri, hogy a fogyás segíthet az ösztrogén érzékeny rákos betegeknél, azt mondta, hogy a ketogén diéta csak átmeneti súlycsökkentési eredményeket kínál. Egy 2010-es forrás azt találta, hogy egy műtét utáni, ketogén kezelésben részesült rákos betegnél lassult a tumor progressziója, de a progresszió visszatért, amikor a beteg abbahagyta a ketogén diétát.

“Számomra a hangsúly a táplálkozás optimalizálásán és a táplálkozási beavatkozásokon van a krónikus betegségek terápiájának részeként” – mondta. „Ha megfosztjuk a testet a főbb makrotápanyagoktól, megváltozik az anyagcsere, amely mindig negatív hatással van az egészségre. Súlymenedzsment szempontjából a legjobb a kalória-deficites, adagonként kezelt, jól kiegyensúlyozott étrend.”

A Dana Farber Rákkutató Intézet honlapján megjelent jelentés kimondja, hogy a rákos betegek ketogén követésének előnyei nem nyilvánvalóak, és potenciális kockázatok is fennállnak.

„A ketogén diétázóknak nehéz lehet kielégíteni az energia- és fehérjeigényüket, az étrend hosszú távú problémákat okozhat, beleértve a vesekárosodást, a magasabb koleszterinszintet, a nem szándékos fogyást, a csontritkulást és bizonyos vitamin- és ásványianyag hiányokat.” A cikk azt mondja, hogy az étrend moderáltabb megközelítése javasolt, a finomított szénhidrátok csökkentése és az elfogyasztott egészséges zsírok mennyiségének növelése előnyös lehet az ember egészsége szempontjából.

Összegzés

A ketogén diéta segített a petefészekrákos vagy méhnyálkahártya-rákban szenvedő nőknél az inzulinszint csökkentésében és a súlyvesztésben. A kutatók azt feltételezik, hogy a ketogén diéta segít megfosztani a rákos sejteket a boldogulásukhoz használt glükóztól, így javítva a rákos beteg egészségét.

A kutatás még a kezdeti szakaszban van, a szakértők szerint a rákos betegeknek nem szabad a ketogén diétát választaniuk a rák elleni küzdelem módszereként, hanem összességében egészségesen kell táplálkozniuk, illetve mindenekelőtt beszélniük kell orvosukkal a helyes életmód kialakításáról.

Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: linkedin
nutriti.hu
nutriti.hu

Táplálkozás és életmód magazin

Ez is érdekelhet
Kapcsolódó tartalmak
Ki az a peszkatáriánus és mit eszik?

Ki az a peszkatáriánus és mit eszik?

Vannak, akik úgy döntenek, hogy hozzáadják a halat a vegetáriánus étrendhez, hogy élvezhessék a növényi alapú étrend és a szívre jó hatással bíró egészségügyi előnyeit.