A DASH diéta kezdőknek

nutriti.hu
nutriti.hu

Táplálkozás és életmód magazin

TARTALOM

A magas vérnyomás több mint egymilliárd embert érint világszerte – és ez a szám egyre növekszik.

A magas vérnyomásban szenvedők száma megkétszereződött az elmúlt 40 évben – ez komoly egészségügyi aggodalomra ad okot, mivel a magas vérnyomás összefüggésbe hozható az olyan állapotok magasabb kockázatával, mint a szívbetegség, a veseelégtelenség és a szélütés.

Mivel az étrendről úgy gondolják, hogy jelentős szerepet játszik a magas vérnyomás kialakulásában, a tudósok és a döntéshozók speciális étrendi stratégiákat dolgoztak ki annak csökkentésére.

Ez a cikk a DASH diétát mutatja be, amelynek célja a magas vérnyomás elleni küzdelem és a szívbetegségek kockázatának csökkentése.

Mi a DASH diéta?

Diétás megközelítések a hipertónia megállítására, vagy olyan étrend, amelyet azoknak ajánlanak, akik szeretnék megelőzni vagy kezelni a magas vérnyomásos betegséget és csökkenteni szeretnék a szívbetegségek kockázatát.

A DASH diéta a gyümölcsökre, zöldségekre, a teljes kiőrlésű gabonákra és a sovány húsokra összpontosít.

A diétát azután dolgozták ki, hogy a kutatók észrevették, hogy a növényi alapú étrendet követők között alacsonyabb volt a magas vérnyomásos betegséggel küzdők száma. Ilyen például a vegán vagy vegetáriánus életmód.

Ez az oka annak, hogy a DASH diéta a gyümölcsökre és a zöldségekre helyezi a hangsúlyt, de tartalmaz néhány sovány fehérjeforrást, például csirkét, halat és babot. Az étrend kevés vörös húst, sót, hozzáadott cukrot és zsírt tartalmaz.

A tudósok úgy vélik, hogy az egyik fő oka annak, hogy a magas vérnyomásban szenvedők számára előnyös ez a diéta, mert csökkenti a sóbevitelt.

A rendszeres DASH diéta program legfeljebb 1 teáskanál (2300 mg) nátrium fogyasztását javasolja naponta, ami megfelel a legtöbb nemzeti irányelvnek.

Az alacsonyabb sótartalmú változat legfeljebb 3/4 teáskanál (1500 mg) nátriumot javasol naponta.

ÖSSZEFOGLALÓ

A DASH diétát a magas vérnyomás csökkentésére tervezték. Bár gazdag gyümölcsökben, zöldségekben és sovány fehérjékben, korlátozza a vörös húst, a sót, a hozzáadott cukrot és a zsírt.

Lehetséges előnyök

A vérnyomás csökkentésén túl a DASH-diéta számos lehetséges előnnyel jár, beleértve a fogyást és a rák kockázatának csökkentését.

Azonban nem szabad arra számítani, hogy a DASH önmagában segít a fogyásban – mivel alapvetően a vérnyomás csökkentésére tervezték. A fogyás egyszerűen csak egy plusz előny.

Az étrend több szempontból is hatással van a szervezetre.

Csökkenti a vérnyomást

A vérnyomás annak az erőnek a mértéke, amely az erekre és a szervekre hat, amikor a vér áthalad rajtuk. Két számmal számolják:

Szisztolés nyomás: Az erekben uralkodó nyomás, amikor a szíve dobog.
Diasztolés nyomás: Az erekben uralkodó nyomás a szívverések között, amikor a szív nyugalomban van.

A normál vérnyomás felnőtteknél 120 Hgmm alatti szisztolés és 80 Hgmm alatti diasztolés nyomás. Ezt általában egy per jellel elválasztva szokták írni, a szisztolést nyomással kezdve: 120/80 Hgmm.

A min. 140/90-es vérnyomásértékkel rendelkezők magas vérnyomásúnak minősülnek.

Érdekes módon a DASH diéta kimutathatóan csökkenti a vérnyomást mind az egészséges, mind a magas vérnyomásban szenvedőknél.

A vizsgálatok során a DASH diétát követő emberek még akkor is alacsonyabb vérnyomást tapasztaltak, ha nem fogytak le vagy nem korlátozták a sóbevitelt.

Ha azonban a nátriumbevitelt korlátozták, a DASH-diéta még tovább csökkentette a vérnyomást. Valójában a legnagyobb vérnyomáscsökkenést azoknál az embereknél tapasztalták, akik a legkevesebb sót fogyasztották.

Ezek az alacsony sótartalmú DASH-diéta eredmények azoknál voltak lenyűgözőek, akiknek már magas volt a vérnyomása, átlagosan 12 Hgmm-rel csökkentve a szisztolés vérnyomást és 5 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomást.

Normál vérnyomású embereknél a szisztolés vérnyomást 4 Hgmm-rel, a diasztolés vérnyomást pedig 2 Hgmm-rel csökkentette.

Ez összhangban van más tanulmányokkal, amelyek azt mutatják, hogy a sóbevitel korlátozása csökkentheti a vérnyomást – különösen azoknál, akiknek magas a vérnyomása.

Azt azonban ne feledje, hogy a vérnyomás csökkenése nem mindig jelenti a szívbetegség kockázatának csökkenését.

Segíthet a fogyásban

Valószínűleg alacsonyabb vérnyomást fog tapasztalni a DASH diéta során, függetlenül attól, hogy veszít-e a súlyából.

Akik lefogytak a DASH diétával, szabályozott kalóriadeficittel étkeztek – vagyis kevesebb kalóriát fogyasztottak, mint amennyit elhasználtak.

Tekintettel arra, hogy a DASH diéta sok zsíros, cukros ételt kiiktat, az emberek azt tapasztalhatják, hogy automatikusan csökkentik a kalóriabevitelüket és fogynak.

Egyéb lehetséges egészségügyi előnyök

A DASH hatással lehet az egészség más területeire is. A diéta:

 • Csökkenti a rák kockázatát: Egy közelmúltbeli áttekintés azt mutatta, hogy a DASH-diétát követő embereknél alacsonyabb a kockázata bizonyos rákos megbetegedések, köztük a vastagbélrák és a mellrák kialakulásának.
 • Csökkenti a metabolikus szindróma kockázatát: Egyes tanulmányok szerint a DASH diéta akár 81 százalékkal is csökkentheti a metabolikus szindróma kockázatát.
 • Csökkenti a cukorbetegség kockázatát: A diétát összefüggésbe hozták a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy javíthatja az inzulinrezisztenciát is.
 • Csökkenti a szívbetegségek kockázatát: Egy nemrégiben, nők körében végzett felülvizsgálatban a DASH-szerű diéta 20 százalékkal csökkentette a szívbetegségek és 29 százalékkal a stroke kockázatát.

 

E védő hatások közül sok az étrend magas gyümölcs- és zöldségtartalmának tulajdonítható. Általánosságban elmondható, hogy több gyümölcs és zöldség fogyasztása csökkentheti a betegségek kockázatát.

ÖSSZEFOGLALÓ

A DASH csökkenti a vérnyomást – különösen, ha Önnek magas a vérnyomása –, és elősegítheti a fogyást. Csökkentheti a cukorbetegség, a szívbetegség, a metabolikus szindróma és néhány ráktípus kockázatát.

Mindenkinek működik a DASH diéta?

Míg a DASH diétával kapcsolatos tanulmányok kimutatták, hogy a vérnyomás legnagyobb mértékben a legalacsonyabb sót fogyasztóknál csökkent, a só korlátozásának előnyei az egészségre és az élettartamra nézve nem egyértelműek.

A magas vérnyomásban szenvedőknél a sóbevitel csökkentése jelentősen befolyásolja a vérnyomást. Normális vérnyomású embereknél azonban a sóbevitel csökkentésének hatásai sokkal kisebbek.

Az elmélet, miszerint egyes emberek sóérzékenyek – vagyis a só nagyobb hatással van a vérnyomásukra – részben megmagyarázhatja ezt.

A túl sok só korlátozása nem feltétlenül előnyös

A túl kevés só fogyasztása összefüggésbe hozható olyan egészségügyi problémákkal, mint a szívbetegségek fokozott kockázata, az inzulinrezisztencia és a folyadékvisszatartás.

A DASH diéta alacsony sótartalmú változata azt javasolja, hogy az emberek legfeljebb 3/4 teáskanál (1500 mg) nátriumot egyenek naponta.

Nem világos azonban, hogy van-e előnye a sóbevitel ilyen alacsony csökkentésének – még a magas vérnyomásban szenvedőknél is.

Egy közelmúltbeli áttekintés nem talált összefüggést a sóbevitel és a szívbetegségek miatti halálozás kockázata között, annak ellenére, hogy a sóbevitel csökkentése a vérnyomás szerény csökkenését okozta.

Mivel azonban a legtöbb ember túl sok sót eszik, előnyös lehet a sóbevitelt a nagyon magas, napi 2–2,5 teáskanál (10–12 gramm) napi 1–1,25 teáskanálra (5–6 grammra) csökkenteni.

Ez a cél könnyen elérhető, ha csökkenti a magasan feldolgozott élelmiszerek mennyiségét az étrendjében, és többnyire teljes értékű élelmiszereket fogyaszt.

ÖSSZEFOGLALÓ

Bár a feldolgozott élelmiszerekből származó sóbevitel csökkentése előnyös a legtöbb ember számára, a túl kevés só fogyasztása is káros lehet.

Javasolt ételek a DASH diéta alatt

A DASH diéta nem sorol fel konkrét ételeket, amelyeket érdemes fogyasztani.

Ehelyett a különböző élelmiszercsoportok meghatározott adagjait ajánlja.

Az elfogyasztható adagok száma attól függ, hogy hány kalóriát fogyasztasz naponta. Az alábbiakban egy 2000 kalóriás étrenden alapuló ételadagokra mutatunk be példát.

Teljes kiőrlésű gabonák: 6-8 adag naponta

A teljes kiőrlésű gabonák közé tartozik például a teljes kiőrlésű kenyér, a teljes kiőrlésű reggeli gabonapelyhek, a barna rizs, a bulgur, a quinoa és a zabpehely.

Példák a szervírozásra:

 • 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér
 • 30 gramm száraz, teljes kiőrlésű gabonapehely
 • 100 gramm főtt rizs, tészta vagy gabonapehely
 

Zöldségek: 4-5 adag naponta

Minden zöldség megengedett a DASH diétán.

Példák:

 • 30 gramm nyers, leveles zöld zöldség, például spenót vagy kelkáposzta
 • 45 gramm szeletelt zöldség – nyersen vagy főzve – például brokkoli, sárgarépa, tök vagy paradicsom
 

Gyümölcsök: 4-5 adag naponta

Ha a DASH megközelítést követi, sok gyümölcsöt kell enned. Példák az ehető gyümölcsökre: alma, körte, őszibarack, bogyók és trópusi gyümölcsök, például ananász és mangó.

Példák:

 • 1 közepes alma
 • 50 gramm szárított sárgabarack
 • 30 gramm friss, fagyasztott vagy konzerv őszibarack
 

Tejtermékek: 2-3 adag naponta

A DASH diétán szereplő tejtermékeknek alacsony zsírtartalmúaknak kell lenniük. Ilyen például a sovány tej, valamint az alacsony zsírtartalmú sajt és joghurt.

Például:

 • 240 ml alacsony zsírtartalmú tej
 • 285 gramm alacsony zsírtartalmú joghurt
 • 45 gramm alacsony zsírtartalmú sajt
 

Sovány csirke, hús és hal: 6 vagy kevesebb adag naponta

Válasszon sovány csíkokra darabolt húst, vörös húst csak alkalmanként fogyasszon – legfeljebb egyszer vagy kétszer egy héten.

Példák:

 • 30 gramm főtt hús, csirke vagy hal
 • 1 tojás
 

Diófélék, magvak és hüvelyesek: heti 4-5 adag

Ide tartozik a mandula, földimogyoró, mogyoró, dió, napraforgómag, lenmag, vesebab, lencse és hasított borsó.

Példák az adagokra:

 • 50 gramm dió
 • 40 gramm dióvaj
 • 16 gramm mag
 • 40 gramm főtt hüvelyes
 

Zsírok és olajok: 2-3 adag naponta

A DASH diéta a növényi olajokat ajánlja más olajok helyett. Ide tartoznak a margarinok és az olyan olajok, mint a repce, a kukorica, az olíva vagy a sáfrányos szeklice. Az alacsony zsírtartalmú majonéz is fogyasztható.

Példák az adagokra:

 • 1 teáskanál lágy margarin
 • 1 teáskanál növényi olaj
 • 1 evőkanál majonéz
 • 2 evőkanál zsírszegény salátaöntet
 

Hozzáadott cukrok: heti 5 vagy kevesebb adag

A DASH diéta során minimálisra csökkentik a hozzáadott cukrot, ezért korlátozza a cukorkák, üdítők és a finomított asztali cukor bevitelét. A DASH diéta korlátozza a finomítatlan cukrokat és az alternatív cukorforrásokat is, mint például az agave nektárt.

Példák:

 • 1 evőkanál cukor
 • 1 evőkanál jam vagy lekvár
 • 240 ml limonádé

ÖSSZEFOGLALÓ

A DASH diéta nem sorol fel konkrét ételeket, amelyeket érdemes fogyasztani. Ez egy étkezési minta, amely élelmiszercsoportok adagjaira összpontosít.

Minta menü egy hétre a DASH diéta alatt

Íme egy példa egy egyhetes étkezési tervre – napi 2000 kalórián alapul – a szokásos DASH diétához:

HÉTFŐ

 • Reggeli: 90 gramm zabpehely 240 ml sovány tejjel, 75 gramm áfonya és 120 ml friss narancslé.
 • Tízórai: 1 közepes alma és 285 gramm zsírszegény joghurt.
 • Ebéd: Tonhalas és majonézes szendvics 2 szelet teljes kiőrlésű kenyérből, 1 evőkanál majonézből, 100 gramm zöldsalátából és 80 gramm tonhalkonzervből.
 • Uzsonna: 1 közepes banán.
 • Vacsora: 85 gramm sovány csirkemell 1 teáskanál növényi olajban főzve, 75 gramm brokkolival és sárgarépával. 190 gramm barna rizzsel tálaljuk.
 

KEDD

 • Reggeli: 2 szelet teljes kiőrlésű pirítós 1 teáskanál margarinnal, 1 evőkanál jam-mel vagy lekvárral, 120 ml friss narancslével és 1 közepes almával.
 • Tízórai: 1 közepes banán.
 • Ebéd: 85 gramm sovány csirkemell 150 gramm zöldsalátával,50 gramm zsírszegény sajttal és 190 gramm barna rizzsel.
 • Uzsonna: 30 gramm konzerv őszibarack és 285 gramm zsírszegény joghurt.
 • Vacsora: 85 gramm lazac 1 teáskanál növényi olajban megfőzve 300 gramm főtt burgonyával és 225 gramm főtt zöldséggel.
 

SZERDA

 • Reggeli: 100 gramm zabpehely 240 ml sovány tejjel és 75 gramm áfonyával. 120 ml friss narancslé.
 • Tízórai: 1 közepes narancs.
 • Ebéd: 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 85 gramm sovány pulyka, 45 gramm alacsony zsírtartalmú sajt, 40 gramm zöldsaláta és 40 gramm koktélparadicsom.
 • Snack: 4 teljes kiőrlésű keksz 45 gramm túróval és 75 gramm ananászkonzervvel.
 • Vacsora: 170 gramm tőkehalfilé, 200 gramm burgonyapüré, 75 gramm zöldborsó és 75 gramm brokkoli.
  

CSÜTÖRTÖK

 • Reggeli: 100 gramm zabpehely 240 ml sovány tejjel és 75 gramm málnával. 120 ml friss narancslé.
 • Tízórai: 1 közepes banán.
 • Ebéd: 130 gramm grillezett tonhalból, 1 főtt tojásból, 150 gramm zöldsalátából, 40 gramm koktélparadicsomból készült saláta.
 • Uzsonna: 30 gramm körte és 285 gramm zsírszegény joghurt.
 • Vacsora: 85 gramm sertésfilé 150 gramm vegyes zöldséggel és 190 gramm barna rizzsel.
 

PÉNTEK

 • Reggeli: 2 főtt tojás, 2 szelet pulyka 40 gramm koktélparadicsommal, 80 gramm bab és 2 szelet teljes kiőrlésű pirítós, plusz 120 ml friss narancslé.
 • Tízórai: 1 közepes alma.
 • Ebéd: 2 szelet teljes kiőrlésű pirítós, 1 evőkanál zsírszegény majonéz, 45 gramm zsírszegény sajt, 40 gramm saláta és 40 gramm koktélparadicsom.
 • Uzsonna: 1 csésze gyümölcssaláta.
 • Vacsora: Spagetti és húsgombóc 200 gramm spagettiből és 115 gramm darált pulykából. 75 gramm zöldborsóval mellékelve.
 

SZOMBAT

 • Reggeli: 2 szelet teljes kiőrlésű pirítós 2 evőkanál mogyoróvajjal, 1 közepes banánnal, 2 evőkanál vegyes magvakkal és 120 ml friss narancslével.
 • Tízórai: 1 közepes alma.
 • Ebéd: 85 gramm grillezett csirke, 150 gramm sült zöldség és 190 gramm kuszkusz.
 • Uzsonna: 30 gramm vegyes bogyós gyümölcs és 285 gramm zsírszegény joghurt.
 • Vacsora: 85 gramm sertés steak és 150 gramm ratatouille 190 gramm barna rizzsel, 40 gramm lencse és 45 gramm alacsony – zsíros sajt.
 • Desszert: Alacsony zsírtartalmú csokoládépuding.
 

VASÁRNAP

 • Reggeli: 100 gramm zabpehely 240 ml sovány tejjel, 75 gramm áfonya és 120 ml friss narancslé.
 • Tízórai: 1 közepes körte.
 • Ebéd: Csirkesaláta 85 gramm sovány csirkemellből, 1 evőkanál majonézből, 150 gramm zöldsalátából, 75 gramm koktélparadicsomból, 1/2 evőkanál mag (pl. napraforgómag) és 4 db teljes kiőrlésű keksz.
 • Snack: 1 banán és 70 gramm mandula.
 • Vacsora: 1 szelet marhasült 150 gramm főtt burgonyával, 75 gramm brokkolival és 75 gramm zöldborsóval.

ÖSSZEFOGLALÓ

A DASH diéta során különféle ízletes, egészséges ételeket fogyaszthat, amelyek sok zöldséget tartalmaznak különféle gyümölcsök és fehérjeforrások mellett.

Hogyan teheti étrendjét DASH-szerűbbé?

Mivel a DASH diéta nem tartalmaz meghatározott élelmiszereket, a következő lépésekkel igazíthatja jelenlegi étrendjét a DASH irányelveihez:

 • Egyen több zöldséget és gyümölcsöt.
 • Cserélje le a finomított gabonát teljes kiőrlésűre.
 • Válasszon zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékeket.
 • Válasszon sovány fehérjeforrásokat, például halat, baromfihúst és babot.
 • Főzzön növényi olajokkal.
 • Korlátozza a magas hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek, például az üdítők és az édességek fogyasztását.
 • Korlátozza a telített zsírokban gazdag élelmiszerek, például zsíros húsok, teljes zsírtartalmú tejtermékek és olajok, például kókusz- és pálmaolaj bevitelét.
 • A kimért friss gyümölcslé adagokon kívül ez a diéta azt javasolja, hogy ragaszkodjon az alacsony kalóriatartalmú italokhoz, mint a víz, tea és kávé.

ÖSSZEFOGLALÓ

Lehetséges jelenlegi étrendjét összehangolni a DASH diétával. Egyszerűen egyen több gyümölcsöt és zöldséget, válasszon alacsony zsírtartalmú termékeket, valamint sovány fehérjéket, és korlátozza a feldolgozott, magas zsírtartalmú és cukros ételek fogyasztását.

Gyakran Ismételt Kérdések - DASH diéta

Ha azon gondolkodik, hogy megpróbálja a DASH-t a vérnyomás csökkentésére, akkor felmerülhet néhány kérdése az életmódjának egyéb vonatkozásaival kapcsolatban.

A leggyakrabban feltett kérdéseket az alábbiakban tárgyaljuk.

Ihatok kávét a DASH diéta mellett?

A DASH diéta nem ír elő konkrét irányelveket a kávéra vonatkozóan. Vannak azonban, akik attól tartanak, hogy a koffeintartalmú italok, például a kávé, növelhetik a vérnyomásukat.

Köztudott, hogy a koffein rövid távú vérnyomás-emelkedést okozhat. Az emelkedés arányaiban nagyobb a magas vérnyomásban szenvedőknél.

Egy közelmúltbeli áttekintés azonban azt állította, hogy ez a népszerű ital nem növeli a magas vérnyomás vagy a szívbetegség hosszú távú kockázatát – annak ellenére, hogy rövid távú (1-3 órás) vérnyomás-emelkedést okozott.

A legtöbb egészséges, normál vérnyomású ember számára napi 3-4 csésze kávét biztonságosnak tartanak.

Ne feledje, hogy a koffein okozta enyhe vérnyomás-emelkedés (5-10 Hgmm) azt jelenti, hogy azoknak, akiknek már magas a vérnyomása, valószínűleg óvatosabbnak kell lenniük a kávéfogyasztással.

Kell-e gyakorolnom a DASH diétát?

A DASH diéta még hatékonyabban csökkenti a vérnyomást, ha fizikai aktivitással párosul.

Tekintettel a testmozgás egészségre gyakorolt független előnyeire, ez nem meglepő.

Javasoljuk, hogy a naponta 30 percnyi mérsékelt tevékenységet végezzen, és fontos, hogy olyat válasszon, amit élvez – így nagyobb valószínűséggel folytatja ezt a testmozgási formát.

Példák a mérsékelt aktivitásra:

 • Gyors gyaloglás (6 km/h)
 • Futás (10 km/h)
 • Kerékpározás (15 km/h sebességgel)
 • Úszás (20 perc)
 • Házimunka (60 perc)
 

Ihatok alkoholt a DASH diéta alatt?

A túl sok alkoholfogyasztás növelheti a vérnyomást.

A napi háromnál több ital rendszeres elfogyasztása összefüggésbe hozható a magas vérnyomás és a szívbetegségek fokozott kockázatával.

A DASH diéta során takarékosan kell alkoholt fogyasztania, és nem lépheti túl a hivatalos irányelveket – napi 2 vagy kevesebb italt férfiaknak és 1 vagy kevesebbet nőknek.

Zárszó

A DASH diéta egyszerű és hatékony módja lehet a vérnyomás csökkentésének.

Ne feledje azonban, hogy a napi sóbevitel 3/4 teáskanálra (1500 mg) vagy annál kevesebbre való csökkentése nem kapcsolódik semmilyen egészségügyi előnyhöz – annak ellenére, hogy csökkentheti a vérnyomást.

Ezenkívül a DASH-diéta nagyon hasonlít a standard alacsony zsírtartalmú étrendhez, amelyről nagy, kontrollált vizsgálatok nem mutatták ki, hogy csökkentenék a szívbetegség miatti halálozás kockázatát.

Egészséges egyéneknek nem sok oka lehet ennek a diétának a követésére. Ennek ellenére, ha magas a vérnyomása, vagy úgy gondolja, hogy érzékeny a sóra, a DASH jó választás lehet az Ön számára.

FORRÁSOK

Felhasznált irodalom:

A dietary approach to prevent hypertension: a review of the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) Study

A clinical trial of the effects of dietary patterns on blood pressure. DASH Collaborative Research Group

Influence of Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet on blood pressure: a systematic review and meta-analysis on randomized controlled trials

Effects on blood pressure of reduced dietary sodium and the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet. DASH-Sodium Collaborative Research Group

Effect of longer term modest salt reduction on blood pressure: Cochrane systematic review and meta-analysis of randomised trials

Overweight, obesity, and blood pressure: the effects of modest weight reduction

Dietary Patterns and Blood Pressure in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials

Dietary approach to stop hypertension (DASH): diet components may be related to lower prevalence of different kinds of cancer: A review on the related documents

Adherence to the DASH diet and prevalence of the metabolic syndrome among Iranian women

Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) Dietary Pattern Is Associated with Reduced Incidence of Metabolic Syndrome in Children and Adolescents

The DASH diet and insulin sensitivity

Effects of Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet on some risk for developing type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis on controlled clinical trials

Effects of Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH)-style diet on fatal or nonfatal cardiovascular diseases–incidence: a systematic review and meta-analysis on observational prospective studies

Dietary Sodium and Blood Pressure: How Low Should We Go?

Effects of caffeine on blood pressure

Coffee and health: a review of recent human research

Alcohol-induced hypertension: Mechanism and prevention

Multiple risk factor intervention trial. Risk factor changes and mortality results. Multiple Risk Factor Intervention Trial Research Group

Low-fat dietary pattern and risk of cardiovascular disease: the Women’s Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial

 

 

Borítókép: cottonbro fotója a Pexels oldaláról

BEZÁRÁS

Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: linkedin
nutriti.hu
nutriti.hu

Táplálkozás és életmód magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez is érdekelhet
Kapcsolódó tartalmak
Ki az a peszkatáriánus és mit eszik?

Ki az a peszkatáriánus és mit eszik?

Vannak, akik úgy döntenek, hogy hozzáadják a halat a vegetáriánus étrendhez, hogy élvezhessék a növényi alapú étrend és a szívre jó hatással bíró egészségügyi előnyeit.